Slagerij Willems al 4 generaties een begrip. Klokslag 6.00 uur. De deurbel rinkelt bij Slagerij Willems in Maastricht. En dat al meer dan 125 jaar. 4 generaties Willems maken voor dag en dauw heel veel lekkers. Denk aan worsten, hammen, salades, soepen, goulash, zuurvlees… Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder en kom erachter hoe het allemaal begon, vanaf de eerste generatie tot nu.
De grondlegger: Johan Willems Het was in het jaar 1890, een héle tijd geleden, dat Johan Willems een slagerij begon. Johan is trouwens de overgrootvader van de huidige eigenaren: Jean-Paul en Servé, dat je het even weet. De slager lag eerst in de straat Hoogfrankrijk en een paar jaar later aan de Grote Gracht. In 1907 verhuisde de slagerij naar het huidige pand aan de Brusselsestraat 37. In 1929 stond de opa van Jean-Paul en Servé, Sjeng Willems, aan het roer. En daar diende zich weer een volgende ‘Willems’ aan, dat was Willie Willems. Je raadt het al: de vader van de slagers van nu. Hij bleef van 1948 in de zaak tot 1992.
Jean-Paul en Servé Willems: huidige slagers De vierde generatie stond te trappelen om het slagersvak in te gaan. Jean-Paul en Servé haalden het papiertje met vlag en wimpel op de Slagersvakopleiding in Utrecht. Samen runnen zij nu Slagerij Willems. Nog steeds gaan op de Brusselsestraat 37 werkplaats, productie én verkoop samen. En op de St. Maternusstraat 2a worden alleen hun lekkernijen verkocht. Na de dagelijkse voorbereidingen splitsen hun wegen; Jean-Paul gaat naar de St. Maternusstraat om hun lekkere scharrelvleesproducten aan de man of vrouw te brengen. Servé blijft op de Brusselsestraat om datzelfde te doen.
Hofleverancier it is 125 jaar een goede zaak hebben, bleef natuurlijk niet onopgemerkt. In 1990 (bij 100 jaar) en opnieuw in 2015 (bij 125 jaar) kregen ze het predicaat hofleverancier. Vol trots voeren ze dit predicaat, want dit krijg je niet zomaar. Er is een heel proces van kwaliteitsmeting aan voorafgegaan. De eigenaren moeten van onbesproken gedrag zijn, de zaak moet financieel in orde zijn en de zaak moet een vooraanstaande plaats innemen in de regio en branche. In the pocket dus.
Vijfde generatie is in aantocht Pierre Willems, de zoon van Jean-Paul, is ook aangestoken door het slagersvirus. Hij volgt de slagersvakopleiding en werkt zoveel hij kan in de 2 zaken. Wordt hij de vijfde generatie Willems in de zaak? Het is heel goed mogelijk.
Ben je nieuwsgierig naar de slagerij of hun scharrelvlees? Of wil je meer weten? Loop dan gerust eens binnen bij Slagerij Willems in Maastricht. Op de Brusselestraat 37 of St. Maternusstraat 2a. Of kijk op de website.